Kaj je zdrava prehrana in česa se moramo znebiti

Poceni zdrava prehranaZdrava hrana bi morala biti temelj vsakega jedilnika. Včasih smo se tolažili s tem, češ da je zdrava hrana draga, a v resnici to ni nič drugega kot navaden izgovor! Industrijsko pridelana in predelana hrana je veliko dražja, poleg tega pa se prav v tem postopku doda največ škodljivih snovi, ki nam na dolg rok škodijo. Veliko bomo pridobili že s tem, da se bomo izogibali tovrstni hrani in si več obrokov pripravljali doma.

Česa se moremo najprej znebiti?

Najprej se moramo doma znebiti belega sladkorja in bele moke. Ta dva bela sovražnika naredita največ škode v našem telesu. Bel sladkor zamenjajte z rjavim sladkorjem, medom, javorjevim sirupom ali yaconom. Verjeli ali ne, tudi kavo si lahko sladkate z medom, primešajte ji še pol žličke cimeta in presenečeni boste nad okusom!

Enako velja za belo moko. Čim prej jo odstranite z vaših polic! Bela moka vsebuje visok glikemični indeks, kar pomeni, da vas sicer na hitro nasiti, vendar ta občutek tudi hitro popusti. In potem ste še enkrat bolj lačni kot prej! Belo moko enostavno zamenjajte s pirino, ki ji včasih primešate še nekaj ajdove, koruzne ali ovsene moke. Tudi vaša prebava vam bo hvaležna.

Zdrava hrana ni nič kaj preveč drugačna od te, ki jo jeste zdaj, morda morate samo nekoliko spremeniti razmerja in količino. Povečajte vnos vlaknin v telo, ker te pomagajo pri prebavi. Pri tem seveda velja, da morate uživati čim več sezonske ter sveže zelenjave in sadja. Idealno je, če je vse tudi lokalno pridelano, a vsake toliko pa si vseeno privoščite kakšno eksotiko: avokado, mango, ananas in kokos so zelo zdrava živila, ki bodo pozitivno vplivala na vaše počutje, a ob njih nikar ne pozabite na domačo repo in zelje.

superhranaPredvsem pa je pomembna zdrava prehrana naših najmlajših. Starejši kot smo, težje se odzovemo na spremembe, za razliko od otrok, ki so odprti za nove dogodivščine. Če jih znamo dobro predstaviti pa toliko bolje! Namesto s čokolado dajte otroka nagraditi s pomarančo ali kostanjem, namesto lizike naj dobi svež korenček. Starši, ki so že preizkusili te tehnike so nad njimi več kot navdušeni. Tudi v vrtcih in šolah postajajo vedno bolj ozaveščeni glede prehrane. Sploh v zasebnih vrtcih in šolah je zdrava prehrana temelj vseh jedilnikov, v javnih ustanovah se to spreminja, a po mnenju mnogih, prepočasi.

Seveda si lahko na vsake toliko časa privoščite kakšen pregrešno dober kos sladke torte ali slastno pico. Če boste sicer jedli zdravo in uravnoteženo vam tak “lapsus” ne more škoditi, a pazite, da se po enem grižljaju ne boste vrnili na stara pota!

Zdrava hrana je poceni, enostavna in na dosegu roke. Samo lotiti se je morate temeljito in nekoliko prevetriti vaš dosedanji način prehranjevanja. Prvi rezultati v obliki dobrega počutja se bodo kmalu poznali!