Vgradne omare v Sloveniji

Vgradna omara v mansardi

Primer vgradne omare z drsnimi vratiNa slovenskem trgu so se vgradne omare prijele predvsem zato, ker omogočajo za razliko od klasičnih omar, 100% izkoristek prostora ter seveda izdelavo po meri.
Na začetku so bile vgradne omare delane predvsem v vnaprej pripravljene prostore (apartmajska naselja, hotelske in gostinske kapacitete in podobno).
Čez čas se je prijela tudi vgradnja omar v domove in blokovska stanovanja.
Danes se z izdelavo vgradnih omar po meri, ukvarja praktično vsak mizar, saj njihova izdelava zraven raznovrstne ponudbe raznovrstnih vzorcev barv ter različnih materialov za okovja in ročaje, med mizarji, ne izstopa.
Zato se vgradne omare povečini danes razlikujejo predvsem po možnostih čim hitrejše izvedbe le teh, kakovostne in čim hitrejše dostave ter kakovostne montaže.

Kako se vgrajujejo vgradne omare?

Vgradne omare se praviloma vgrajujejo od tal do stropa in od zidu do zidu. Po večini so vgradne omare brez hrbtišča, seveda pa je mogoče po želji na vgradno omaro montirati tudi hrbtišče.
Razlika v izkoristku prostora, če imamo vgradno omaro, napram klasični je precejšnja. Nekatere statistike govorijo celo o 30% prihranku prostora v primerjavi s klasičnimi omarami.

Notranjost vgradnih omar

Notranjost vgradne omarePosameznih proizvajalci in mizarji, ki izdelujejo vgradne omare, se razlikujejo tudi po tem kakšna je notranjost vgradnih omar. Nekateri tako ponujajo zgolj klasične police ter navadne obešalne palice. Drugi, tisti, izkušenejši, pa v vgradne omare lahko vgradijo najrazličnejše pohištvene dodatke (obešalne palice, predale z različnimi mehanizmi odpiranja in zapiranja (mehko zapiranje, zapiranje in odpiranje na poteg, hlačnike, kravatnike, košare za odlaganje nogavic in spodnjega perila in še bi lahko naštevali).

Barva notranjosti vgradne omare je pri večini proizvajalcev sicer standardno bela, a se tudi pri tem posamezne vgradne omare med seboj razlikujejo. Tako nam nekateri pohištveniki ponujajo tudi možnost barvne notranjosti (korpusa) vgradne omare. Slednje nam pride še posebej prav, če se odločimo za drsna vrata, ki so prozorna (steklo ali pleksi).

Beseda ali dve o drsnih vratih na vgradnih omarah

Drsna vrata na vgradni omariTako kot notranjost vgradne omare, tako velja tudi za drsna vrata, da jih lahko poljubno izbiramo ter določimo glede na vrsto polnila, vrsto okovja za drsna vrata ter seveda barvo in dimenzije. Najbolj popularna vrata za vgradne omare so drsna vrata iz lesenega polnila (iveral), ki ga je mogoče dobiti v različnih barvah. Nekateri proizvajalci med njimi ponujajo tudi možnost barv lesnih polnil v visokem sijaju.

Za različne priložnosti so popularna in zanimiva tudi steklena drsna vrata. Le ta najpogosteje uporabljamo za vgradne omare, ki jih imamo montirane v kopalniških prostorih, predsobah in dnevnih prostorih. Steklo podobno kot les, lahko dobimo v najrazličnejših barvnih odtenkih, seveda pa je pri posameznih proizvajalcih vgradnih omar mogoče izbirati tudi med motnimi stekli, protilomnimi stekli, zatemnjenimi stekli in različnimi vrstami ogledal.

Montaža in dostava vgradne omare

Kot smo zapisali že zgoraj, velja, da danes na trgu vgradne omare, ponuja praktično skoraj vsak mizar, ki se ukvarja z notranjo opremo. Od proizvodnje in izdelave vgradnih omar se distancirajo kvečjemu mizarji, ki so jim ljubša zunanja mizarska dela in mizarji, ki se ukvarjajo s proizvodnjo stavbnega pohištva (stopnice, vrata, okna, nadstreški, vrtne garniture in podobno).

Vgradna omara v mansardiZato med posameznimi izdelovalci vgradnih omar obstajajo kar velike razlike. Največja razlika se seveda na koncu vedno pozna na ceni, ki jo plača kupec vgradne omare – a cena, ki jo bomo odšteli za vgradno omaro, je pogosto tudi odraz referenc, kakovosti, hitrosti in pestrosti ponudbe izbranega izvajalca.

Vgradne omare so lahko dostavljene v roku treh koledarskih tednov – če bomo seveda izbrali pravega izvajalca. Če se odločamo za nakup vgradne omare preko večjih pohištvenih salonov in trgovskih centrov, se zna zgoditi, da bomo na vgradno omaro čakali tudi do dva meseca in več.

Obenem, ni nepomembno kakšna je montaža naše vgradne omare.
Nekateri proizvajalci vgradnih omar vam omaro zmontirajo v sklopu svojih monterskih ekip. Drugi za vgradne omare najemajo zunanje monterske ekipe.
V tem pogledu zagotovo velja razmisliti, da izberimo tistega, ki se s proizvodnjo in prodajo vgradnih omar ukvarja že dalj časa. Navsezadnje, tako kot pri vsakem drugem nakupu, je dobro vnaprej vedeti tudi kakšni so pri katerem proizvajalcu vgradnih omar reklamacijski in garancijski roki. Ter poprodajne in servisne dejavnosti.

Če potrebujete ideje ali želite izvedeti več o vgradnih omarah preden se odločite za investicijo, obiščite to povezavo, kjer najdete veliko zanimivih nasvetov in možnosti postavitve vgradnih omar.