3 prednosti ogrevanja s peleti

ogrevanje z lesenimi peleti

ogrevanje z lesenimi peletiOgrevanje na pelete postaja iz leta v leto bolj razširjeno, prav tako pa se širi tako ponudba peči kot tudi peletov. Za to obstaja več dobrih razlogov, o katerih si lahko preberete v nadaljevanju tega članka.

Prihranek

Rastoča svetovna poraba nafte in omejena ponudba, ki ga še dodatno omejujejo karteli proizvajalcev, sta glavna razloga za rastočo ceno surove nafte na svetovnih trgih. Svoje seveda doda še država, ki poskuša prazen proračun zapolniti z višjimi trošarinami. Vsi te razlogi skupaj so privedli do tega, da je cena kurilnega olja izredno poskočila in strošek ogrevanja na kurilno olje je za marsikatero gospodinjstvo postalo preprosto preveč.

Na drugi strani živimo v okolju, kjer lesa res ne primanjkuje, zato je cena lesne biomase relativno nizka. Hkrati lesna goriva niso dodatno obremenjena s trošarinam, v nekaterih državah jih celo obravnavajo kot koristna za okolje in so zato obdavčena celo po nižji stopnji kot ostali proizvodi. Vse to pomeni, da je ogrevanje z lesnimi peleti občutno cenejše, prihranki znašajo od 30-60%, odvisno od peči, peletov, objekta ter samega sistema centralnega ogrevanja.

Ekologija

Ker je globalno segrevanje trenutno izredno vroča tema, verjetno vsi vemo, da so naftni derivati neobnovljivo fosilno gorivo. To pomeni, da pri izgorevanju v ozračje spuščamo CO2 in druge snovi, ki so bile pred tem milijone let ujete pod zemljo. To vodi do povečanje koncentracije teh snovi v zraku, kar vodi do toplejšega ozračja ter slabše kakovosti zraka v okolju, v katerem živimo.

Ogrevanje na pelete je tako bolj prijazno do okolja, saj ga štejemo za CO2 nevtralno kurivo. Peleti so izdelani iz čistega lesa brez nevarnih primesi. Pri rasti dreves se CO2 akumulira v lesu in ko ga sežgemo, ta CO2 spet spustimo v ozračje. Prav tako pa se CO2 v ozračje ponovno sprosti tudi, če pustimo les v gozdu da gnije, saj se CO2 sprošča tudi v procesu gnitja. Tako s uporabo lesnih pelete puščamo mnogo manjši ogljični odtis kot s kurjenjem kurilnega olja.

Udobje

Se sprašujete v čem je smisel, da za tono pelet plačamo nekajkrat več kot za tono drv, čeprav gre samo za les v drugi obliki? Zgornje prednosti seveda veljajo za kurjenje z katerokoli obliko lesne biomase, vendar drugi načini ogrevanja z lesom zaostajajo za peleti pri udobju. Sistem ogrevanja s peleti je avtomatski, torej peč sama dozira količino peletov, sama poskrbi za vžig in ustavitev ogrevanja. Vse, kar mora lastnik objekta storiti je to, da zagotovi dovolj peletov v zalogovniku in da na določeno obdobje očisti peč ter odstrani pepel. Pogostost čiščenja je odvisna od vrste peči in kakovosti peletov, običajno pa je peč potrebno očistiti vsakih nekaj dni.