Lesene Palete in Palete iz Recikliranega Kartona

Izdelava lesenih palet in zabojev po naročilu

Za prevoz in tovorjenje blaga so še zmeraj najbolj priljubljene palete, saj so cenovno ugodne, hkrati pa zdržijo visoko težo natovorjenega blaga, tudi do 2000 kg, če je tovor pravilno naložen. Za lažje sporazumevanje med kupci in naročniki palet, obstajajo določeni standardi in certifikati, v kolikor pa vam obstoječe dimenzije ne odgovarjajo, lahko še zmeraj naročite lesene palete izdelane po meri, kot bomo videli v nadaljevanju, tudi narejene iz kartona.

Pri nas je najbolj razširjen EU certifikat, ki dološa uporabo lesa (najveškrat iglavcev). Ta mora biti suh, da ne zašne plesneti, po tem standardu si morajo biti vse palete enake in morajo vsebovati natanšno 78 žebljev, ki so v strukturo implementirani po točno določenih predpisih. Palete, ki so narejene po teh predpisih, imajo odtisnjen EU žig. Za njih smo tudi gotovi, da so toplotno obdelane, kar je pri nas obvezno že od l. 2010. Toplotna obdelava poteka tako, da mora biti les za 30 min ogret na 55°C in strokovnjaki pa so ta ukrep sprejeli zaradi širjenja škodljivih lesnih zajedavcev, saj želijo podaljšati življenjsko dobo palet in hkrati spodbujajo racionalnejšo uporabo lesa. Toplotno segrevanje palet z EUR certifikatom je prijazno do okolja, sicer pa se uporablja metoda zaplinjevanja s strupenimi in za okolje škodljivimi plini, kar na dolgi rok povzroča alarmante vplive na ozračje.

V kolikor pa si želite biti še bolj ekološko naravnani, se lahko odločite za kartonske palete. Te so lažje od standardnih, ki lahko tehtajo med 16 in 25 kg, zaradi recikliranega papirja in možnosti ponovne uporabe so cenejše, a zato nič manj zmogljive. V Sloveniji so, z izjemo Velike Britanije, še nekoliko nepoznane, medtem ko jih v Ameriki in na Kitajskem uporabljajo že dlje časa. Ker je njihova glavna sestavina recikliran karton, niso dovzetne za vlago in nastajanja plesni, prav tako pa jim ne morejo škodovati zajedavci, ki sicer radi napadajo les. Zaradi tega jih ni potrebno toplotno obdelovati, karton pa vam lahko po želji potiskajo z vašim logotipom in podatki o tovoru. Ker so izjemno lahke, (med 3 in 6 kg) pa boste na dolgi rok privarčevali pri transportu tovora.

Za izdelavo lesenih palet ali zabojev po meri, kontaktirajte podjetje Depona, kjer imajo veliko izbiro predprivljanih dimenzij lesenih palet ali vam jih izdelajo po meri in tako paleto popolnoma prilagodite svojim potrebam.