Kako uspešno najti zaposlitev?

Delo in zaposlitev

Ker je v teh časih pravi izziv najti zaposlitev, smo vam pripravili nekaj ključnih nasvetov, ki vam to olajšali. Vedeti morate, da smo dober CV ni več dovolj, kljub temu da je napolnjen z zvenečimi referencami. Dodelati morate svoj predstavitveni nastop, spremno pismo in komunikacijo z (bodočim) delodajalcem.

1. Spremno pismo je kljuÄčno za zaposlitev.
Samo CV ni več dovolj, delodajalci jih dobijo na tisoče, od tega jih preletijo samo nekaj. Spremno pismo je tisto, ki vas bo »prodalo«. To naj bo prilagojeno vsakemu delodajalcu posebej, nikar ne napišite enega, ki ga potem priložite k vsem prošnjam za delo. Naredite si osnutek, ki ga potem posebej prilagajate specifikam vsakega prostega delovnega mesta posebej in v njem na kratko poudarite vaše pretekle izkušnje in izpostavite, zakaj bi ravno vi bili primerni za to zaposlitev. Nikar se ne bojte izpostaviti vaših dobrih lastnosti, a vseeno ne pretiravajte s hvalospevi. Saj veste, dobro blago se samo hvali.

2. Na zaposlitveni intervju se dobro pripravite.
Ko ste povabljeni na zaposlitveni intervju, si dodelajte vašo prezentacijo. Bodite samozavestni, močno stisnite roko in se ne bojte postavljati vprašanj. Delodajalcu dajte vedeti, da ste se pozanimali o podjetju, da poznate njegovo delovanje in principe s katerimi nastopa na trgu, saj vam to lahko prinese še kakšno dodatno točko.

Gotovo vas bo vsak delodajalec povprašal tudi o hobijih in življenju izven službe, saj to namreč bistveno vpliva na vaš karakter on značajske lastnosti. V mislih si strukturirajte tudi odgovore na taka vprašanja, ki vas lahko doletijo.

Pripravite si tudi odgovor na vprašanje, zakaj ste prav vi najboljši za to zaposlitev? To vas prav gotovo čaka in če boste o tem že prej razmišljali, boste gotovo lažje odgovorili. Bodite pogumni in izpostavite vse tiste lastnosti, ki vas odlikujejo za to zaposlitev. Če tega ne boste storili, bo delovno mesto pripadalo kandidatu za vami. Tega pa nočete!

3. Če do zaposlitvenega razgovora sploh ne pride
Ste tudi vi eden izmed takih, ki pošiljate prošnje za zaposlitev, a vas (skoraj) nikoli ne povabijo na razgovor? Potem gotovo delate nekaj narobe. Za začetek vam svetujemo, da po končanem razpisanem roku, kontaktirate delodajalca po telefonu in ga povprašate, kje se je vaša prošnja za zaposlitev izgubila. Če ste dovolj pogumni, lahko tudi dobronamerno vprašate, zakaj vas niso povabili na razgovor.

Mogoče je vaš CV preveč staromodno zasnovan, spremno pismo pa preveč generično, da bi v delodajalcu vzbudilo zanimanje. A glavo pokonci zmeraj se lahko oglasite v Kariernem središču Zavoda za zaposlovanje, kjer vam pomagajo oblikovati CV, spremna pisma in prošnje za delo tako, kot se šika.

Verjemite, da boste z upoštevanjem teh kratkih in enostavnih nasvetov dobili zaposlitev prej, kot si mislite. Spremenite vašo taktiko še danes in obrestovalo se vam bo! Seznam prostih delovnih mest, za zaposlitev v Sloveniji ali tujini si lahko ogledate na spletnem portalu www.zaposlitev.info