Kako oprati majico, da bo ostala kot nova?

Kako oprati majico

Vsak od nas ima zagotovo tisto posebno majico (ali pa celo kar več majic), ki mu je najljubša in jo je oblekel večkrat kot katerokoli drugo majico, ki jo ima v omari. Nato pa naenkrat opazimo, da majica po pranju ne izgleda več enako oz. se nam ne prilega več tako kot prej. Kaj se je zgodilo?

Da bi majice izgledale lepe kot na dan nakupa, je včasih težko doseči, ampak s pravilnimi koraki se lahko naučite, kako majice ohranjati lepe dolgo časa. Ste vedeli, da je za majico v prvi vrsti pomembna kvaliteta in debelina materiala? Bolj kot so kvalitetne majice, dlje časa bodo  izgledale kot nove.

Pomembna dejstva pred pranjem majic!
Preberite našitke na vaših majicah, saj tam najdete podatke o pravilnem pranju majic. Ločite bele majice od barvnih, da ne bi med pranjem prišlo do spremembe barve majice.

1. Nekateri nimajo časa, da bi umazana oblačila ločili glede na madeže, ki so na oblačilih. Tako dajo v pralni stroj majice z različnimi madeži, ki pa po pranju niso nikoli tako čista, kot bi bila, če bi majice ločili glede na madeže na njih.
Zato si majice pri sortiranju dobro oglejte, poglejte predvsem za madeže. Med seboj jih ločite na tiste, ki imajo veliko madežev in tiste, ki jih imajo manj. Tako vidite, katere majice so potrebne vaše pozornosti. Najprej ločite majice bele barve, nato še barvne.

2. Na madeže nanesite kvaliteten odstranjevalec madežev, pri tem pa se držite navodil proizvajalca za uporabo. Odstranjevalec madežev pustite na majici nekaj časa, saj le tako lahko odstranjevalec madežev prodre v tkanino, šele nato pa jih lahko operete.

3. Preden date majice v pranje, vsako majico z kakršnim koli potiskom (napisom ali sliko) obrnite tako, da bo potisk na notranji strani. Tako pripravljene majice se lahko zdaj opere! Majice, ki imajo majhne madeže ali jih sploh nimajo, je najboljše oprati v mrzli vodi. Uporabite kvalitetno čistilno sredstvo in pred uporabo izdelka preberite navodila.

4. V pralni stroj dajte majice, ki imajo veliko madežev in izberite program s toplo vodo. V kolikor imate majice s trdovratnimi madeži, uporabite program z vročo vodo. Uporabite kvalitetno čistilno sredstvo in se ravnajte po navodilih, ki so napisana na embalaži čistilnega sredstva. V kolikor uporabljate za bele majice belilo, pazite pri doziranju, saj lahko preveč belila poškoduje majice.

5. Po pranju majic je le-te potrebno posušiti. Pri tem pazite, da ne boste izbrali tehniko sušenja, ki bi vaše majice skrčila ali raztegnila. Da bi se izognili temu, je najboljše, da jih takoj po pranju dobro ožamete in obesite, da se posušijo.
Lahko pa jih zložite v sušilni stroj in nastavite program za centrifugiranje. Tako jih boste posušili brez uporabe toplote. Centrifugirate jih tako dolgo, da ostanejo le rahlo vlažne.
Tako osušene majice vzemite iz sušilnega stroja in jih obesite, da se posušijo do konca. Pomembno opozorilo: ne uporabljajte navadnega obešalnika, saj boste tako ovratnik na majici raztegnili. Priporočamo uporabo obešalnika s kaveljčki na straneh, pri katerem lahko zataknete rokave, saj boste tako preprečili, da bi majica padla iz obešalnika in se umazala. Ko se popolnoma posušijo, jih zlikajte in zložite.

Opisani koraki vam bojo vzeli le malo časa in potrpežljivosti, boste pa na ta način naredili največ za svoje majice.

Kako dolgo bo majica ostala nova je odvisno tudi od kakovosti materiala. Kliknite tukaj za nakup kakovostnih majic, ki so narejene po strogih zahtevah Oeko-Tex Standard 100. Nudimo vam tudi obstojen tisk na majice z napredno tehnologijo in brez omejitev tiskanja.